Hastalık yapan mikroorganizmaların kişiden kişiye en çok el yoluyla bulaşması sebebiyle, günlük yaşantımız içinde yer alan el yıkama hem kişinin kendi sağlığının hem de toplum sağlığının korunması açısından önem arz etmektedir. Bol su ve sabunla yapılan iyi bir el yıkama işlemi grip, nezle gibi birçok bulaşıcı hastalıktan korunmamızı sağlar. İshaller, parazit hastalıkları ve solunum yolu enfeksiyonları başta olmak üzere pek çok enfeksiyonun bulaşma ve yayılmasında en önemli taşıyıcı faktör ellerimizdir. Bu nedenle sık ve doğru el yıkama alışkanlığının çocukluktan itibaren kazandırılması gerekmektedir. Hastalıklara neden olan mikroplar, el sıkışma, toplu taşıma araçlarını kullanma ya da yemek yemek gibi günlük hayatın sıradan davranışlarından sonra kolaylıkla yayılabilmektedir. Bu hastalıklardan korunmanın en önemli yolu ise el yıkamaktan geçmektedir. Yetişkinlik döneminde bunun bir alışkanlık olarak sürdürülmesinin yolu ise küçük yaşlardan itibaren çocuklara el yıkama alışkanlığının kazandırılmasıdır. Henüz yürüyemeyen çocukların ellerinin ebeveynleri tarafından yıkanması gerekirken, çocuklar büyüdükçe bu konuda sadece gözlemci ve yönlendirici olmak yeterli olmaktadır. El yıkama alışkanlığının kazandırılması sabır gerektiren bir süreçtir.
Ellerimizi özellikle;
Dişlerimizi fırçalamadan önce
Yemeklerden önce ve sonra
Tuvalete girmeden önce ve tuvaletten çıktıktan sonra
Hapşırdıktan ve öksürdükten sonra
Çöplere dokunduktan sonra
Dışarıdan eve girdikten sonra
Kedi, köpek ve tüm diğer hayvanlarla temas ettikten sonra mutlaka yıkamalıyız.
Ellerin en az 20 saniye boyunca ve mutlaka sabun kullanılarak yıkanmasına, ortak kullanım alanlarında sıvı sabunların tercih edilmesine, katı sabun kullanılacaksa da sabunun su birikmeyen bir kapta ve kullanıldıktan sonra köpüğü alınmış olarak bırakılmasına dikkat edilmelidir.
El yıkama sırasında her iki avuç içi, dışı, parmak araları, başparmaklar, tırnaklar ve el bileğini de sıvazlayarak temizlenmeli yıkama bittikten sonra iyice durulanarak temiz bir havluyla veya kağıt havluyla kurulanmalıdır.