9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü Etkinliği
23 Haziran 2023

Dünyanın şimdiye kadar karşılaştığı en büyük halk sağlığı tehditlerinden biri olan tütün kullanımı, önlenebilir hastalık ve ölüm sebeplerinin başında gelmektedir. Bu kapsamda Sigara kullanımının önlenmesine ve sigarayı bırakmaya yönelik olarak her yıl 9 Şubat “Dünya Sigarayı Bırakma Günü“ olarak kutlanmaktadır.

Bu bağlamda sigarayı bırakmanın önemini vurgulamak amacıyla İl Sağlık Müdürlüğünde Yeşilay Derneği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Türkiye Sigarayla Savaş Derneği’nin işbirliği ile öğrencilerin yapmış olduğu resimlerden oluşan bir sergi düzenledik. Sağlık çalışanlarının sosyal mesafe ve maske kurallarına dikkat ederek katıldığı serginin açılışını İl Sağlık Müdürü Dr. Ünal Hülür yaptı.

Sigara, nargile, pipo içme veya dumanının solunması zamanla kişide psikolojik ve fiziksel bağımlılık oluşturur. Tütün ürünlerinde 4000’den fazla zararlı kimyasal madde bulunmakta olup, esas bağımlılık yapan madde nikotindir. Bu maddeleri içeren tütün ve tütün ürünlerinin bir nefes çekilmesiyle zararlı maddeler dolaşıma karışır ve zaman içinde sağlık sorunları başlar. Kalp ve damar hastalıkları, KOAH, mide rahatsızlıkları ve cilt kanserleri gibi yüzlerce sayabileceğimiz hastalıklara yol açmaktadır. Özellikle bu Pandemi döneminde sigaranın zararlı etkilerine daha çok şahit olmaktayız. Sigara içmek solunum yollarını tahrip ederek koronavirüse yakalanma riskini arttırmaktadır. Sigara kullanmayan ama sigara dumanına maruz kalan kişilerin 30 dakika sigara dumanına maruz kalması bile fiziksel zarar alması için yeterlidir.

Sigarayı Bırakın. Yapabilirsiniz!
Eğer kendi başınıza bırakamıyorsanız sizleri sigara bırakma polikliniklerimize davet ediyoruz. 7 gün 24 saat esasına göre hizmet veren Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı ve konuya özel eğitimler alan hekimlerin görev yaptığı sigara bırakma poliklinikleri aracılığıyla, sigara bırakma konusunda hizmet sunulmaktadır

• AHM_39471.jpg
  • AHM_39291.jpg