1-7 Ekim 2019 Emzirme Haftası Güncelleme Tarihi: 05 Ekim 2019

1-7 Ekim 2019 Emzirme Haftası

Çocukların sağlığının korunması ve geliştirilmesi için yürütülen çalışmalar daha bebekler dünyaya gelmeden başlar ve doğumla birlikte artarak devam eder. Bütün bebekler ve çocuklar, sağlıklı olmak ve sağlığını korumak için yeterince beslenme hakkına sahiptir. Emzirme ise, bebeklere ve çocuklara bu hakkı sağlayan en uygun yöntemdir. Sağlıklı bir beslenmeye giden yolda atılması gereken ilk adım, anne sütü ile emzirmenin korunması, desteklenmesi ve yaygınlaştırılmasıdır.

Ülkemizde çocuklarda ölüm nedenleri arasında beslenme yetersizlikleri, tek başına veya enfeksiyonlarla birlikte ilk sıralarda yer almaktadır. Bu nedenle bebek ve çocukların beslenmelerinin doğdukları andan itibaren düzenlenmesi gerekmektedir. Bebeklerin yaşamlarının ilk 6 ayında tek başına anne sütü ile beslenmelerinin önemi büyüktür. Anne sütü  bebekler için gerekli tüm besinleri içerir, kolay hazmedilir ve bebekleri hastalıklardan korur. Aynı zamanda da steril ve ekonomiktir. Ayrıca yapılan araştırmalar göstermiştir ki; anne sütü ile beslenen bebeklerin beyin gelişimini ve bilişsel gelişimini  desteklediği   IQ’ da 3-4 puanlık artış sağlamaktadır. Anne sütü; bebeklerin hem fiziksel, hem ruhsal olarak daha sağlıklı büyüme ve gelişmelerini sağlarken çocukluk dönemi obezitesi ve diabeti riskini azaltırken  annenin sağlığını da korur. Özellikle emziren annelerde meme kanseri daha az görülür.

Emzirmenin korunması, özendirilmesi ve desteklenmesine yönelik olarak, Sağlık Bakanlığınca 1991 yılından bu yana “Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programı” yürütülmektedir. Bakanlığımızca yapılan değerlendirmeler sonucunda belirli standartlara uygun olan hastaneler “Bebek Dostu Hastane” olarak uluslararası platformda ödüllendirilmektedir. İlimizdeki doğumların büyük bir bölümü bu ödülü almış olan Bebek Dostu Hastanelerde gerçekleşmekte olup, yapılan yoğun çalışmalar sonucunda Bebek Dostu Hastane sayısı gün geçtikçe artmaktadır.

Yürütülen programın temel hedefi her bebeğin ilk 6 ay boyunca sadece anne sütü ile beslenmesinin sağlanması ve 6.aydan sonra uygun tamamlayıcı besinlerle beraber emzirmenin 2 yaşına kadar sürdürülmesidir. Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen başarılı çalışmalar neticesinde ülkemizde anne sütü ile beslenen bebek oranında çok ciddi artış sağlanmıştır. Ülkemizde ilk 6 ay anne sütü ile beslenen bebek oranı günümüzde %95’lere ulaşırken, ilk 6 ay tek başına anne sütü ile beslenenlerin oranı  TNSA verilerine göre, 2003 yılında %20.8 iken 2013 yılında % 30.1’lara kadar yükselmiştir. Bu konudaki artışlar Birinci ve İkinci Basamak sağlık kuruluşlarının koordineli olarak çalışması sonucunda sağlanmıştır.
Emzirme haftası olarak kutlanmakta olan 1-7 Ekim 2019 tarihleri arasında tüm sağlık kuruluşlarında anne sütü ve emzirme  ile ilgili çalışmalar ve halk eğitimleri yoğun olarak devam edecektir. Ayrıca “Anne Sütünün Önemini” vurgulamak ve farkındalık yaratmak için Müdürlüğümüz ve Erasta Alış Eriş Merkezi iş birliği ile 8-11 aylık bebekler arası “Emekleme Yarışması” yapılacaktır.
Hedefimiz; geleceğimiz olan çocuklarımızın, kendileri için en ideal besin olan anne sütü ile beslenmelerini sağlayarak sağlıklı nesiller yetişmesine katkıda bulunmaktır.